Diverse

Xpeng P7 – raspunsul chinezilor pentru Tesla Model 3

Xpeng, producător chinez de mașini electrice, a dezvăluit un nou sedan electric care poate submina hegemonia Tesla pe piața automobilelor electrice. Nu numai că este mai ieftin decât Model 3, dar are și o autonomie mai mare – 706km conform ciclului european NEDC.
Xpeng P7 Sedan este o mașină electrică elegantă, cu suprafețe și colțuri netede. Mașina va fi lansată în mai multe modificări. Modelul de bază – cu o autonomie de 568km și tracțiune spate va costa aproximativ 32.000$. Un pic mai scump – 36.000$, va costa modificarea cu o baterie ce va oferi o autonomie de 706km. Cea mai scumpă modificare sportivă cu tracțiune integrală și timp de accelerare, de la 0 la 100km/h, 4,3 secunde, va costa 48.000$.

În ceea ce privește bateria, aceasta este sub formă de prismă îngustă, are o capacitate totală de 80,9kWh cu înălțimea de 11cm, și densitatea de stocare 170Wh/kg. Potrivit companiei, 10 minute de încărcare sunt suficiente pentru a parcurge 120km.

P7 este construit pe șasiul dezvoltat de Xpeng împreună cu Porsche. Sistemul de frânare este de la Brembo, sistemul anti-blocare Bosch, în plus, sedanul este complet doat cu cele mai performante sisteme de securitate și control: 14 camere care oferă vizibilitate panoramică, 12 senzori cu ultrasunet și cinci radare care lucrează la o distanță de 200 de metri în ploaie, ceață sau îngheț, scrie New Atlas.
Toate informațiile colectate sunt procesate de noile sisteme de computerizare Nvidia Drive AGX Xavier, iar P7 este prima mașină în care sunt instalate aceste sisteme. Aceste procesoare efectuează până la 30 de trilioane de operații pe secundă, consumând doar 30 de wați de energie. Acesta este răspunsul Nvidia la computerele Tesla Full Self Driving.

Software-ul de conducere autonomă Xpeng de producție proprie, se numește XPILOT, iar versiunile P7 2.0 și 3.0 vor funcționa simultan pentru a crește fiabilitatea. Funcționalitatea include controlul adaptiv al vitezei de croazieră, un sistem complex de control al benzii, sistem pilot automat pentru conducerea pe autostradă, asistență la citirea semnalelor de trafic și un asistent de parcare. Compania intenționează să lanseze a patra versiune în 2022 – aceasta va permite mașinilor să conducă autonom în afara orașului fără intervenția șoferului.