Diverse

Virgin Galactic: VSS Unity a stabilit un nou record de altitudine în ultimul zbor de testare

Virgin Galactic finalizează al treilea zbor de testare a rachetelor spațiale VSS Unity deasupra desertului Mojave din California, aducând compania de turism spațial al miliardarului Richard Branson cu un pas mai aproape de a lansa primii clienți în spațiu.
După ce a fost eliberat de sub aripa navei de transport la 14km altitudine, VSS Unity a lansat motorul său de rachetă pentru 42 de secunde și a propulsat nava și cei doi piloți la o viteză de 2.47 Mach (~3050km/h) sau aproape de două ori și jumătate mai mare decât viteza sunetului, a relatat Virgin Galactic într-un post pe blogul său.

Nava a atins o altitudine de 52km – mai mult decât jumătatea liniei Kármán care marchează hotarul dintre atmosfera superioară și spațiul cosmic – înainte de a coborî și ateriza în siguranță la Mojave Air and Space Port. VSS Unity a mers mai sus și mai repede decât în timpul celui de-al doilea test de zbor pe 29 mai, când a atins o viteză de 1.9 Mach (2350km/h) și s-a ridicat la o altitudine de 34.9km. “Acesta a fost un nou record de altitudine pentru ambii piloți din cabină, să nu mai vorbim de manechinul din spate, iar vederea Pământului pe fundalul cerului negru a fost magnifică”, a spus pilotul principal al Virgin Galactic, Dave Mackay.

Primul zbor de testare a navei a avut loc pe 5 aprilie, la patru ani după accidentul din 31 octombrie 2014, care a luat viața pilotului Michael Alsbury.
Testul a fost lansat pentru a colecta date despre mediulu în interiorul cabinei, temperaturilor, accelerației, vibrațiilor și a altor factori.
Împreună cu SpaceX al lui Elon Musk și Blue Origin a lui Jeff Bezos, Virgin Galactic este una din companiile care intenționează să facă turismul spațial posibil. Compania nu a indicat exact când va începe zborurile comerciale, deși Branson a spus că ar putea veni cândva în acest an.
Aproape 800 de persoane au cumpărat bilete pentru un zbor Virgin Galactic, a declarat Branson într-un interviu recent pentru Bloomberg. Doriți să cumpărați unul? Se vând cu $250.000.