Diverse, Energie regenerabila

Un startup american intentioneaza sa creasca biocombustibil in largul oceanului

Oceanul Pacific poate fi transformat într-o fermă imensă de alge marine – materia primă pentru biocombustibil. Acestea vor fi servite de roboți – adăpostite de furtuni, coborâte în mod regulat la o adâncime mai mare, unde există substanțe alimentare mai utile și transportate pe platformele de recoltare. Această idee a apărut la startup-ul Marine BioEnergy, care a primit sprijin din partea agenției de cercetare guvernamentale APRA-E din SUA.

Aproximativ 5% din energia din Statele Unite este produsă ca urmare a procesării biomasei – porumb sau lemn. Unii experți consideră că ponderea acestei surse de energie va crește, în principal datorită flexibilității bioenergiei. De exemplu, pentru furnizarea de combustibil pentru aviație și alte tipuri de transport, dificil de electrificat. Potrivit lui Mark von Keitz, directorul programului APRA-E, bioenergia ar trebui să fie cuprinsă între 20% și 25% din mixul energetic al țării pentru a decarboniza economia SUA.
Principala sursă de biocombustibil în Statele Unite este porumbul. Totuși, pentru a-l cultiva este nevoie de mult teren arabil, apă și îngrășământ. Algele ar putea fi o alternativă mai atractivă – nu au nevoie decât de ocean și soare și pot fi procesate în diferite forme de energie: biogaz sau etanol, spune Scientific American.
În unele țări, în special în Asia, algele sunt deja cultivate, dar într-un volum mic și în principal pentru industria alimentară. Pentru ca bioenergia să devină curent, ar trebui dezvoltată o metodă eficientă pentru transformarea materiei prime în combustibili utilizabili. De asemenea, este nevoie de tehnologie pentru creșterea algelor la scară industrială în oceanul liber.
APRA-E consideră că aceste probleme pot fi rezolvate și, în acest scop, a fost înființat programul MARINER, care finanțează proiecte ce lucrează la diverse elemente ale viitoarei industrii bioenergetice.
Startup-ul Marine BioEnergy este implicat în construcția de ferme mari în Oceanul Pacific. Pentru a face acest lucru, inginerii vor trebui să rezolve principala dificultate: stratul superior al oceanului primește suficientă lumină solară, dar nu suficienți nutrienți, în timp ce în adâncimi este multă materie nitrientă, însă puțin soare. Majoritatea speciilor de alge nu cresc la acea adâncime. Startup-ul a găsit o soluție: cultivarea algelor în fermele cu drone subacvatice.

Fiecare fermă se va extinde pe mai multe hectare și va consta din mai multe rânduri atașate la structuri – “ferestre”. Noaptea (și în timpul furtunilor), dronele vor trage fermele sub apă, astfel încât plantele să primească nutrienți. Și o dată la două luni vor remorca algele la stația de cultivare. Dronele vor folosi energia solară.

În timp ce ideea trece primul test în largul coastei Californiei, al doilea experiment este programat pentru începutul lunii aprilie.
Algele pot deveni nu numai o sursă de energie și hrană, ci și o componentă a materialelor noi. Oamenii de știință din Statele Unite au combinat oxidul de grafen cu acidul alginic, care este obținut de la unele specii de plante marine. Și au primit materiale durabile care pot răspunde la schimbările de mediu.