Space

SpaceX instruiește astronauții NASA pentru zborul Dragon

Primul echipaj SpaceX este pregătit pentru călătoria în spațiu. Luni, președintele SpaceX, Gwynn Shotwell, a prezentat primii patru astronauți NASA care vor ieși în spațiu pe noua navă spațială a companiei. Capsula Dragon a fost proiectată pentru programul de zbor comercial al NASA. Compania a mai spus ce instrumente vor folosi astronauții pentru a se pregăti pentru aceste zboruri.
Acum când echipajele sunt formate oficial, vor trebui să colaboreze cu SpaceX în pregătirea pentru zboruri. Crew Dragon este creat de SpaceX (nu NASA), astfel SpaceX va oferi astronauților echipamentul necesar pentru antrenament. Acesta include două seturi de echipament model care vor permite familiarizarea astronauților cu componentele interne ale capsulei.

Când SpaceX va lansa nava cu un echipaj la bord?
Primul set este pentru comandant și pilot. Este alcătuit din două fotolii centrale care se vor afla în interiorul capsulei, precum și o interfață cu butoane și un ecran tactil, cu care cosmonauții vor interacționa în timpul zborului. Totul este făcut în stilul corporativ al SpaceX, neted și raționalizat. Există doar câteva zeci de butoane fizice pe care astronauții le pot apăsa, cele mai multe dintre acestea pot fi utilizate numai în timpul scenariilor de urgență. De exemplu, astronauții trebuie să apese pe un buton fizic pentru a activa sistemul de stingere a incendiilor.

Toate celelalte interacțiuni vor avea loc prin intermediul celor trei ecrane tactile ale capsulei, care vor răspunde la atingerea echipajului în mănușile scafandrelor. Scopul principal al ecranelor este de a asigura urmărirea zborului orbital. Astronauții pot personaliza afișajele pentru a schimba punctele de vedere ale Pământului, afișând poziția exactă pe orbită a capsulei. O simplă apăsare pornește motorul navei, schimbându-și direcția. Cu toate acestea, acest lucru nu este necesar, deoarece Crew Dragon este proiectat pentru a acționa automat cu stația spațială.
Cu toate acestea, există un component esențial al interfeței, care nu este nici buton, nici touchscreen. Acesta este un mâner mare în centrul consolei cu inscripția EJECT. Există speranța că astronauții nu vor avea nevoie să-l atingă. Dar dacă racheta care transportă Crew Dragon, va primi deteriorări în timpul zborului, astronautii vor fi nevoiți să acționeze, pentru a porni motoarele de la bordul capsulei care va transporta echipajul în afara pericolului. Aceasta este conceput pentru ultima linie de protecție a astronauților. SpaceX a programat computerul de bord pentru a detecta orice anomalie care ar necesita o evadare, evitând interacțiunea astronauților.

NASA a selectat patru astronauti în 2015 pentru primele zboruri în cadrul programului Commercial Cres. Cu toate acestea, alegerea navelor pe care astronauții vor zbura rămânea deschisă. Boeing și SpaceX au dezvoltat capsule pentru acest program, CST-100 Starliner și respectiv Crew Dragon. În această lună, NASA a anunțat data lansării și repartizarea echipajelor pentru fiecare dintre aceste nave spațiale.
Echipa de astronauți SpaceX include trei piloți veterani și un debutant nou. Primul zbor pilot al companiei, în timpul căruia echipajul Dragon va călători la Stația Spațială Internațională pe un zbor de două săptămâni, va fi condus de Doug Hurley și Bob Benken, doi prieteni buni, foști membri ai echipajului ISS. Zborul este programat pentru aprilie 2019 și va fi un pas important în începutul cursei regulate a echipajului Dragon către ISS și înapoi.

Sursa: hi-news.ru

Related Posts