Space

SpaceX a distrus cu succes nava cu Crew Dragon

SpaceX a efectuat cu succes un test de zece minute al sistemului de salvare urgentă a capsulelor echipate Crew Dragon. Pe 19 ianuarie, nava spațială proiectată pentru zboruri cu echipaj la bord a fost lansată folosind racheta Falcon 9, fără echipaj la bord.

După cum a fost planificat, capsula Crew Dragon a folosit cele opt ​​motoare Super Draco, care în condiții reale de zbor ar trebui să asigure siguranța astronauților în cazul unei defecțiuni neașteptate a rachetei. Conform planului, la aproximativ 1,5 minute de la lansare si la o altitudine de aproximativ 20km, automatele Crew Dragon au prelucrat o situație de urgență și au efectuat o separare de urgență a navei de la rachetă folosind sistemul In-Flight Abort (IFA). Motoarele au propulsat nava la o distanță sigură, după care racheta Falcon 9 s-a dezmembrat și a explodat.

Crew Dragon a parașutat în Oceanul Atlantic la aproximativ 35 km de coasta Floridei. Salvamarii au înregistrat căderea în ocean la 10 minute de la început și după ceva timp au ridicat capsula Crew Dragon. Echipele SpaceX instruite special au început, de asemenea, colectarea resturilor Falcon 9.
În cadrul unei conferințe de presă comune NASA și SpaceX, Elon Musk a relatat că testul a trecut conform planurilor, iar condițiile unui zbor real cu echipajul la bord nu schimbă rezultatul.

„În general, a fost o misiune ideală”, a spus Musk, „a mers așa cum ne așteptam. Sunt foarte încurajat. Este fantastic.”

SpaceX dezvoltă naveta spațială Crew Dragon ultimii șase ani. Capsula este dotată cu cele mai noi sisteme de asistență vitală și un complex energetic care asigură siguranța în caz de urgență.
Nu este prima dată când SpaceX a demonstrat fiabilitatea sistemului pentru utilizarea cu participarea umană. În 2015, a fost efectuat un test de succes al sistemului de evacuare de urgență de pe o navă la lansare. Motoarele Super Dracos au trecut și ele testarea în noiembrie trecut.
În martie 2019, echipajul a operat cu succes un zbor autonom Crew Dragon, în timpul căruia nava a fost lansată pe orbită folosind Falcon 9 și conectată cu Stația Spațială Internațională (ISS), după care a fost întors pe Pământ.
SpaceX așteaptă aprobarea zborurilor de testare cu astronauți până la sfârșitul anului 2020. Până acum, numai navele ruse au livrat astronauți către ISS.

Related Posts