Energie regenerabila

Noul material pe baza de perovskit promite celule fotovoltaice cu o eficienta de 38.7%

Cercetătorii japonezi au identificat un material pe baza de perovskit (un mineral de calciu titan oxid) cu o structura ce va putea permite o eficiență a celulelor fotovoltaice de până la 38.7%.
Oamenii de știință de la Universitatea Gifu și Institutul Tehnologic din Tokyo au identificat un material cu atribute de adsorbție a luminii suficient de puternice pentru potențialul unei conversii teoretice maxime de 38.7% a celulelor fotovoltaice în tandemul perovskitului de siliciu.
Materialul – BaZrTiS3 – are un coeficient de adsorbție a luminii care depășește 105cm-1, cel mai mare dintre toate materialele folosite în celule fotovoltaice, inclusiv calcogenura de perovskit precum SrZrS3, BaHfS3 și SrHfS3, susțin oamenii de știință.
Echipa japoneză susține că a observat o stabilitate ridicată a materialului la temperaturi până la 600°C și la imersiunea în apă. Rezultatele lor au fost publicate în librăria Solar RRL“Extraordinary Strong Band‐Edge Absorption in Distorted Chalcogenide Perovskites”.

“Ca materie primă pentru acoperire de top din calcogenură de perovskit, a fost elaborat tandemul celulelor solare c-Si, aliaje pe pe bază de BaZrS3, incluzând Ba(Zr0.95Ti0.05)S3 și BaZr(S0.6Se0.4)3” – se mai menționează în lucrare.

Speranța producției în masă
Scriind în Advanced Science News, Hiroyuki Fujiware, profesor al Universității Gifu, a spus că proprietățile de adsorbție a luminii a materialului ar permite fabricarea celulelor solare ultra-subțiri și a descris materialul ca fiind “destul de stabil”.
Cercetătorii cred că, cu o tehnologie adecvată de formare a filmelor ultra-subțiri, materialul lor ar putea fi utilizat la producția în masă a panourilor fotovoltaice pe bază de perovskit.
În decembrie, cercetătorii de la Universitatea Lehigh din Pennsylvania au anunțat rezultatele unui studiu pentru a cartografa mecanismul de transfer al energiei termice a unui alt mineral pe baza calcogenurii de perovskit – CaZrSe3, pentru aplicații solare și termoelectrice.
O lună mai târziu, cercetătorii de la Universitatea din Buffalo, statul New York, au dezvăluit elaborarea unei pelicule subțiri realizate cu sulfură de zirconiu bariu calcogenură (BaZrS3), despre care au susținut că a demonstrat o adsorbție de lumină foarte puternică și un transport bun al sarcinii.
Perovskitele de calcogenură metalică și compoziție elementară non-toxică, sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a oferi o stabilitate termică și rezistență apei, mult mai mare decât halogenurele de perovskit organic-neorganic.