Diverse, Energie regenerabila

Noua baterie va fi capabila pentru o autonomie de 2400km

O baterie ușoară ieftină, cu o capacitate de două ori mai mare celor cu litiu-ion, fabricată din aluminiu accesibil și cu un electrolit atât de sigur încât îl poți bea, a fost dezvoltată în garajul său de inginerul Trevor Jackson.
Fostul inginer Rolls-Royce, BAE Systems, și ofițerul naval al Majestății Sale, Trevor Jackson, a început să experimenteze cu o baterie de aluminiu-aer în garajul său în 2001. După 18 ani, el a dezvoltat o baterie ecologică pentru mașini electrice, camioane și chiar avioane. Și a semnat un contract de producție în masă de câteva milioane de dolari cu compania britanică Austin Electric.

O descoperire a venit atunci când a găsit o nouă formulă de electroliți – non-toxică și non-caustică. „Am băut-o când am arătat-o investitorilor pentru a demonstra că este absolut inofensivă”, a spus inginerul.

Pe lângă siguranță, electrolitul Jackson are și un alt avantaj important – poate funcționa cu metale de calitate scăzută, de exemplu, cu recipientele de la băuturi răcoritoare. Cu toate acestea, formula sa este păstrată în taină.
Dispozitivul s-a dovedit atât de ușor și puternic încât poate revoluționa transportul fără emisii de carbon, scrie Daily Mail.
Între timp, puțini au auzit despre realizările lui Jackson. Motivul este că, de când inginerul și-a arătat prototipul în urmă cu zece ani, a fost sub presiune din partea gigantilor industriei auto, spune Danny Corcoran, directorul Austin. Bateria a fost numită neverificată, iar capacitățile sale – evoluate prea scumpe.
Cu toate acestea, o evaluare independentă a experților efectuată de agenția guvernamentală pentru comerț și investiții din Marea Britanie în 2017 a concluzionat că bateria lui Jackson este „foarte atractivă”, bazată pe „tehnologie credibilă” și produce mult mai multă energie pe kilogram decât omologii standard.

Testele au arătat că bateria lui Jackson deține de nouă ori mai mulți kilowati ore de electricitate pe kilogram decât bateriile tip litiu-ion.

Dacă îl puneți pe modelul Tesla S, atunci autonomie mașinii electrice va crește de la 600km la 4300km cu o greutate egală a bateriilor iar cu o mărime egală – până la 2400km. O familie obișnuită va trebui să încarce un asemenea automobil doar de câteva ori pe an. În același timp, este de aproximativ șase ori mai ieftin decât costul celor cu litiu-ion.
Așadar, Austin va începe să producă baterii aluminiu-aer conform cercetarilor lui Jackson – mai întâi pentru tuk-tukuri, taxiuri asiatice cu trei roți, apoi pentru biciclete electrice și, în sfârșit, kituri pentru convertirea mașinilor obișnuite de la petrol în cele electrice. Prețul unui astfel de kit va fi de aprx. 3.500 lire sterline și vor fi scoase la vânzare începând cu 2020.