Diverse, Space

NASA vrea sa construiasca case din ciuperci pe Marte

Cercetătorii de la NASA dezvoltă o serie de proiecte care pot ajuta viitorii exploratori de noi planete în amenajarea de noi habitate. Nu poți lua totul cu tine de pe Pământ, inclusiv materiale și echipamente de construcție. O cale de ieșire poate fi tehnologia cultivării clădirilor din ciuperci . O alternativă excelentă și cu costuri reduse pentru așezările extraterestre timpurii.

În ciuda absurdității aparente a soluției, metoda propusă de creștere a clădirilor nu este atât de complexă pe cât ar putea părea la prim avedere. Pentru a crea pereți și obiecte din ciuperci, oamenii de știință folosesc miceliu de ciuperci , și nu corpul fructific – piciorul, pălăria și așa mai departe. Acum un an, apropo, cercetătorii de la universitățile Stanford și Brown au construit un scaun ca parte a unui proiect de micoarhitectură la Centrul de Cercetare Ames NASA (Ames Research Center). Iar de la scaun la perete nu sunt mulți pași.
Conceptul de locuință marțiană din ciuperci reprezintă o structură în trei straturi. Stratul exterior este format din gheață cu apă, este transparent pentru fotosinteza bacteriilor de pe straturile inferioare și le furnizează apă. Al doilea strat (interior) este format din cianobacterii, care produc oxigen și nutrienți. Al treilea strat este de fapt miceliu de ciuperci care cresc într-un cadru amenajat în configurația dorită. După ce creșterea este completă, când miceliul umple întregul cadru, stratul interior este ars pentru a opri creșterea și dezinfectarea. Casa este gata – vă mutați și locuiți în ea.
NASA este încrezută că tehnologia va fi una sigură și va fi sub control deplin, ceea ce nu va permite să infecteze mediul marțian cu bacterii terestre și materiale fungice. Agenția nu exclude că o tehnologie similară poate fi folosită și în condiții terestre.

Sursa: 3dnews.ru