Diverse

Jiuzhang – cel mai puternic computer cuantic din lume

O echipă de cercetători condusă de renumiții fizicieni cuantici chinezi Pan Jianwei și Lu Chaoyang a anunțat vineri că au stabilit un nou prototip cuantic bazat pe lumină și au demonstrat „avantajul cuantic”, un termen pentru a descrie punctul în care computerele cuantice pot face lucruri dincolo de capacitatea calculatoarelor necuantice sau clasice. El este de 10 miliarde de ori mai rapid decât ce similar de la Google.
Un computer cuantic fotonic care folosește particule de lumină pentru a lucra a efectuat un calcul pe care un computer convențional nu îl poate gestiona. Acest eveniment se numește „superioritate cuantică”, anterior acesta a fost realizat abia în 2019 pe computerul cuantic Google. Cu toate acestea, dispozitivul companiei se bazează pe materiale supraconductoare, nu pe fotoni.
Un nou computer cuantic poate finaliza un calcul foarte complex în 200 de secunde, care va dura peste jumătate de miliard de ani pe cel mai rapid computer clasic din lume. Noul dispozitiv, numit Jiuzhang, constă dintr-o serie complexă de dispozitive optice care mișcă fotoni în jurul lor. Include surse de lumină, sute de divizoare de fascicule, zeci de oglinzi și sute de detectoare de fotoni.

Scott Aaronson, teoretician în informatică, Universitatea Texas din Austin – “Aceasta este prima confirmare independentă a afirmației Google că puteți obține cu adevărat supremația cuantică. Este incitant.”

Cercetătorii au folosit eșantionarea bosonului pentru a testa starea computerului. Dispozitivul a generat o distribuție a numerelor care este extrem de dificil de reprodus pe un computer clasic. Atunci când se ocupă de un număr mare de fotoni și canale, un computer cuantic va produce o distribuție a numerelor prea complexă pentru un computer clasic.
Cercetătorii au explicat că, folosind avantajul cuantic, oamenii de știință vor putea rezolva mai repede problemele complexe. Acest lucru ar putea duce la cercetări, calcule și descoperiri mai rapide.

Sursa: hightech.fm