Diverse, Energie regenerabila

Danemarca va stimula achizitionarea a 1mln de vehicule electrice pana in 2030

Parlamentul danez a aprobat un plan interimar pentru decarbonizarea sectorului transporturilor. După cum a raportat Reuters, Danemarca va cheltui 407 milioane de dolari. Pentru noile stimulente, care vor oferi un flux impresionant de noi vehicule electrice rutiere rurale. Oficialii estimează că stimulentele suplimentare vor crește numărul de mașini electrice de la actualele 20.000 la 775.000 până la sfârșitul deceniului. În același timp, guvernul nu se limitează la un singur plan – în 2025 strategia va fi revizuită și extinsă dacă primul pachet de măsuri se justifică.

Potrivit noului document, impozitele si taxele de uzură pentru mașinile vechi cu motoare cu ardere internă vor crește treptat. Iar taxele pentru vehiculele noi pe benzină vor depinde de cât de mult dioxid de carbon elimină. Acest sistem va înlocui taxa tradițională a vehiculelor, care se bazează acum pe puterea de cai și pe consumul de combustibil.
Potrivit lui Morten Boedskov, ministrul serviciului fiscal din Danemarca, în următorii ani costul unei mașini electrice va scădea semnificativ, astfel încât reforma legislativă nu va afecta economia țării. În plus, statul va oferi stimulente suplimentare cumpărătorilor primei mașini electrice și va sprijini crearea infrastructurii pentru stațiile de încărcare. Implementarea completă a planului va reduce emisiile naționale de CO2 cu 70% – mai mult de 2 milioane de tone până în 2030.
În același timp, Danemarca nu se va limita la electrificarea mașinilor. Concomitent cu documentul privind transportul, parlamentul danez a adoptat un alt proiect de lege – guvernul va suspenda extracția de petrol și gaze în Marea Nordului în 2050. Danemarca livrează acum lumii aproximativ 100.000 de barili de țiței pe zi. Acest lucru este mic în comparație cu Marea Britanie, care produce peste 19 milioane de barili de petrol, dar petrolul este o parte importantă a economiei daneze. Conform cifrelor oficiale, aceasta va aduce o pierdere de 2 miliarde de dolari.
Danemarca intenționează să evite pierderile mari prin proiecte ecologice ambițioase. În iulie a acestui an, Rețeaua Electrică Națională din Marea Britanie și compania daneză Energinet s-au unit pentru a monta cel mai lung cablu de alimentare submarină între țări. Până la sfârșitul anului 2021, sistemul va transmite aproximativ 5 GW de energie, iar în 2025 capacitatea va crește la 25 GW. Potrivit analiștilor de la Ember Center, Danemarca este acum autosuficientă din surse regenerabile la 64%.