Energie regenerabila

Coronavirusul poate determina cresterea pretului panourilor solare

Focarul de coronavirus din China ar putea duce la creșterea prețurilor pentru modulele solare în viitorul apropiat, deoarece producătorii au început deja să ducă lipsa de materie primă. Ratele de producție sunt, de asemenea, afectate de o vacanță extinsă după anul nou, introdusă de autorități, ca măsură de combatere a virusului. Lucrătorii afectați în zona de carantină deasemenea cer suplimentar încă două săptămâni de vacanță.
Compania bancară de investiții Roth Capital Partners a prezis că prețurile pentru solare, inclusiv costul modulelor fotovoltaice, ar putea crește în termenul apropiat, deoarece focarul de coronavirus din China a dus la lipsa pe piață a celulelor fotovoltaice (EN: “solar wafers”) și a sticlei.
Roth a spus că vacanța de anul nou chinez a fost prelungită până duminică în opt provincii pentru a ajuta la tratarea virusului, inclusiv a principalelor zone de producție solară globală din Jiangsu, Zhejiang, Guangdong și Anhui.
“Companiile care ne-au contactat cu privire la impactul coronavirusului au spus că au lucrat până în vacanță”, a spus investitorul într-o declarație scurtă. „Ni s-a spus că ordinul „să nu revină la muncă”, adică oprirea muncii, poate să nu fie aplicat companiilor care nu au concediat niciodată angajații. Presupunerea noastră este că, deși majoritatea facilităților au funcționat, probabil că nu au funcționat cu 100% din personal.”

Rata de producție scăzută
Comisia Națională de Sănătate din China a declarat că transportul a fost perturbat serios în multe regiuni, afectând în continuare producția. În timp ce Beijingul a prelungit pauza după noul an până ieri, guvernele locale au adăugat încă o săptămână la final și sunt susceptibile de a prelungi concediul pentru cel puțin încă șapte zile în efortul de a conține răspândirea virusului.
În cazul în care persoanele din zonele afectate au primit ordin să fie stabilite în carantină timp de 14 zile, se presupune că și ratele de funcționare a fabricilor din toate industriile în zonele afectate s-ar putea fi redus.
Marii producători de energie solară chineză care au răspuns întrebărilor PV Magazine despre impactul coronavirusului în anonim și au spus că fabricile lor funcționează la rate foarte mici și că nu se știe când va fi revenirea la producția normală în viitorul imediat.