Energie regenerabila

Cea mai mare centrala fotovoltaica plutitoare va fi construita in Seychelles

Insulele Seychelles intenționează să acopere 30% din consumul de energie electrică prin surse de energie regenerabile până în 2030. Și în principal datorită centralelor solare plutitoare. Sunt din punct de vedere economic mai rentabile decât cele bazate pe sol, în timpul construcției și cu 10-15% mai eficiente în generarea de energie datorită răcirii naturale de la apă. Construcția primei stații plutitoare din Africa va începe peste 3 luni în laguna Mahe.
Centrala electrică din Seychelles va fi alcătuită din 13.500 panouri solare, care vor acoperi 40.000 metri pătrați de suprafață a apei. Construcția va începe în luna iulie a acestui an în laguna Mahe, cea mai mare dintre insulele arhipelagului, care este capitala orașului Victoria din Seychelles. Capacitatea centralei va fi de 5,8MW.
Licitația, desfășurată în 2018 de guvernul țării, a fost câștigată de un consorțiu format din sucursala locală a companiei franceze de energie Quadran International și Seychelles VetiverTech. După finalizarea construcției, centrala fotovoltaică va asigura nevoile arhipelagului cu 2%, după cum relatează ZME Science. Construcția, conform planurilor, va dura aproximativ 6 luni, adică se așteaptă ca stația să fie pusă în funcțiune chiar de la începutul anului 2021.

Acum, principala sursă de energie de pe insule este combustibilul diesel, și doar 2,5% din energia electrică este generată din surse regenerabile (RES). Guvernul dorește să-și reducă dependența de petrol și gaze – până în 2020, ponderea energiei regenerabile ar trebui să fie de 5%, iar până în 2030 – 15%.

Centralele solare plutitoare prezintă mai multe avantaje față de cele amplasate la sol – nu ocupă suprafețe de teren utile, nu necesită lucrări suplimentare la sol pentru trasarea cablurilor, iar apa răcește în mod natural panourile, împiedicând supraîncălzirea celulelor fotovoltaice. În producția de energie, acestea sunt cu 10-15% mai eficiente.
Alte țări dezvoltă proiecte similare – Indonezia, India, Maldive , Germania . În Olanda, pe rezervorul Andij, ar trebui să apară 15 „insule”, pe care vor fi instalate în total 73.500 panouri fotovoltaice. Un avantaj suplimentar al unei centrale electrice plutitoare este posibilitatea de a se roti după soare.